domingo, 24 de mayo de 2015

Líquens

LÍQUENS, EL COLOR DE LES QUATRE ESTACIONS

- Data: 2 de març de 2015
- Lloc: a Martinet (Cerdanaya) a 950m d’altitud.

Tot passejant em va cridar l’atenció un arbre que tenia part del tronc i les branques amb molsa verda i blanca, això semblava de lluny, jo pensava que estava malalt i que alguna planta s’havia apoderat d’ell, però quan m’hi vaig acostar, vaig veure que no era molsa, sinó alguna cosa més dura i gramullosa amb relleu i de varis colors com verdós, taronja, gris i blanc. També tenen diferents formes, alguns semblen flors, rodones, mosaics, a més poden ser ben plans amb textura de vellut o molt rugosos amb textura punxeguda i irregular.
La mare em va explicar que són líquens i que si surten és perquè no hi ha contaminació, ja que són mesuradors de l’aire que tenim i respirem a l’ambient, perquè només viuen en climes sans, doncs s’alimenten de l’atmosfera, dels minerals dissolts en l’aigua de la pluja.
És un fong i una alga alhora perquè té característiques de tots dos, si ens hi fixem bé, no només n’hi ha als arbres, sinó també a les teulades, als murs, a les roques, a les fulles i en l’escorça.
La paraula líquen prové del grec, vol dir malaltia de la pell, durícia o planta paràstica, i la ciència que els estudia és la liquenologia.
Tenen diferents usos, a l`’Àsia són aliments i aquí se’n fan tinys, perfums i medicaments.
Diuen que existeixen des de molt antigament i n’hi ha més de 20.000 espècies i cada any en troben de nous. Tenen un creixement molt lent, va d’un mil·límetre a dos centímetres cada any.
Són resistents a condicions molt extremes, resistents a fortes dessecacions, ja que es rehidraten amb molta facilitat¸ també suporten canvis de temperatura molt exagerats.
Els més comuns que tenim a l’Alt Urgell són:
El tal·lus crustaci: adherit a les superfícies exposades de les roques
El tal·lus foliós: es troba parcialment desenganxat del substrat i solen ser més grans.
Nom llatí: Xanthoria Parietina
Família: Telosquistacea

Fonts d’informació:

  • Llibre. Autors: Varis. Títol: Gran Enciclopèida Catalana. Editorial: 4a edició, Barcelona 1988
  • Llibre. Autors: Varis. Títol: Flora de les zones de l’Alt Pirineu. Edició: Departament de Medi Ambient 2005.


No hay comentarios:

Publicar un comentario