domingo, 24 de mayo de 2015

La Meramorfosi dels Capgrossos

LA METAMORFOSI DELS CAPGROSSOS


- DATA: 5 de maig de 2015
- LLOC: el com de la font dels Castells

A la font dels Castells dins el com hi ha un microclima aquàtic on entre altres espècies hi ha les “culleretes”com els diem nosaltres per la seva forma, però conegut per a tothom com a capgrossos.
Un capgròs és una granota abans que aquesta es transformi, d’això se’n diu metamorfosi.
Vaig agafar 4 capgrossos i els vaig posar dins d’una peixera amb el mateix aliment, i vaig anar observant:
Poc a poc la cua es va allargant i el cap es va aprimant, en un d’ells, al principi de la cua li surten unes protuberàncies a cada costat i en 10 dies veig unes potetes minúscules, ara ja en són 2 que tenen potetes. A mesura que tots tenen potetes observo que ja no es passen tota l’estona al fons de l’aigua, sinó que la major part del temps tenen el cap a fora, suposo que els pulmons s’estan formant i respiren com nosaltres. Passen els dies i semblen que s’engreixin, es van arrodonint al temps que la cua es va escurçant i les potes ja són llargues com les d’una granota. Han evolucionat tant que ja salten per voler sortir de la peixera, la cua els ha desaparegut, els ulls els tenen més sortits i la pell ja no és tant suau, és més aspra.
Ja no tinc capgrossos, ara són 4 granotes!!!
Aquestes granotes, ahir les vaig anar a tirar altra vegada al com de la Font d’on les vaig agafar, perquè el cicle de la natura continuï.
Suposo que d’aquí algunes setmanes o algun mes aquestes granotes posaran ous i quan aquests es trenquin en sortiran petits peixets que en un principi respiraran per les brànquies i menjaran algues, seran els nous capgrossos que faran la metamorfosis si les serps i els escurçons els hi permeten, perquè hi ha molts serpots i les “culleretes” són un dels seus àpats preferits, però el cicle de la vida també és així, els grossos es mengen els petits. Però si respectem la flora i la fauna, la natura s’encarrega de tenir-la en equilibri.
Nom llatí: Bufo Calamita (capgròs) i Rana Perezi (granota verda).

Fonts d’informació:
- Llibre. Autor: J.M.Garcia. Títol: Història de la fauna de Sòria. Editorial: Asden, volum I.
- Llibre. Autor: Santi Llavín i Encarna Casas. Títol: Guía de les espècies Cinegètiques de Catalunya. Editorial: Federació catalana de caça 2007.



No hay comentarios:

Publicar un comentario